Zakręcona drożdżówka budyniowa
Składniki na ciasto:
- 50 g drożdży
- 30 g cukru trzcinowego
- 540 g mąki
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 75 ml oleju
- masło i bułka tarta do formy
Masa budyniowa:
- 2 budynie o smaku czekoladowym
- 3 szklanki mleka
- jeżeli budyń nie jest słodzony to dodatkowo 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 100 g rodzynek
Drożdże pokrusz i utrzyj z łyżką cukru. Mleko podgrzej. Mąkę, jajka, żółtko, olej i pozostały cukier przełóż do miski. Dodaj ciepłe mleko i drożdże, wyrabiaj mikserem. Miskę przykryj i odstawi na pół godziny do wyrośnięcia.
W rondelku zagotuj 2,5 szklanki mleka i rozpuść cukier, w pozostałym mleku wymieszaj budyń i wlej do rondelka. Mieszaj energicznym ruchem ok 1 minuty na ogniu, następnie ściągnij z kuchenki cały czas mieszając. Masę budyniową odstaw do ostygnięcia.
Formę do baby posmaruj masłem i oprósz bułką tartą
Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą budyniową i posyp rodzinkami i migdałami, zwiń w roladę, roladkę potnij na kawałki ok 3 cm i układaj nierównomiernie w formie, czynność powtórz.
Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia, później łatwiej jest mi zwinąć ładny rulon no i stolnica pozostaje czysta.
Odstaw formę, aż ciasto wyrośnie ok 15 minut.
Babkę wstawić do rozgrzanego piekarnika na 190 C i piec przez 45 – 55 minut.
Przepis główny znajduje się http://niezlymlynek.blogspot.com/ powyższy jest troszkę zmodyfikowany.
ale fajne ciacho
Dzięki! Właśnie wcinam. PS. Jest trochę mało słodkie 😉 Tak to bywa jak doda się rozsądną ilość cukru 😉
świetnie wygląda! 🙂 zjadłabym kawałek 😉