Chleb z prażonymi ziarnami
Składniki:
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej razowej
15 g drożdży
1 łyżeczka miodu
300 g wody
1 i 1/2 łyżeczki soli
50 g łącznie dowolnej mieszanki ziaren uprzednio uprażonych na suchej patelni. U mnie: sezam czarny, pestki dyni, słonecznik, sezam.
Wykonanie:
W misce mieszamy drożdże z miodem i letnią wodą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy do natłuszczonej foremki, posypujemy np. czarnuszką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. 20 min. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 180 st. C przez ok. 30 – 40 min.
Inspiracja z bloga http://domowysmakjedzenia.pl/
Najnowsze komentarze