Kruche ciasto z truskawkami

Truskawki już SĄ! Bardzo mnie to cieszy, choć w tym roku obiecałam sobie, że nie będę robiła zapraw.

Dziś wariacja z przepisu http://www.kochamczekolade.pl/2015/10/08/kruche-ciasto-z-owocami-i-budyniowa-pianka/ Czy lepszy jest oryginał? Oceńcie sami.

Składniki:
Ciasto
2,5 szklanki mąki
4 łyżki cukru
250 gramów masła
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka budyniowa
5 białek
1/4 szklanki cukru pudru
2 opakowania proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego

2 opakowania cukru pudru
0,5 szklanki oleju

400 gramów truskawek
ew. cukier puder na lukier

 

Sposób wykonania:
Ciasto.

Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie 1/4 ciasta odłożyć do zamrażalnika, a resztą wylepić foremkę o wymiarach 20 X 20 cm i podpiec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Pianka budyniowa.

Białka ubić z cukrem, dodać proszek budyniowy i olej.

Masę budyniową wylać na podpieczone ciasto, na to ułożyć truskawki, a na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Całość piec jeszcze ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto jest pyszne, kruche i jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Owoce nie opadają na dno, dobrze utrzymują się na masie budyniowej.

IMG_3579

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. Monica pisze:

    Uwielbiam to ciacho z pianką budyniową 🙂 Cudne!

Pozostaw odpowiedź lena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *