Pizza z szynką szwarcwaldzką i wędzonym serem
Składniki na ciasto:
450-500g mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1/2 kostki drożdży (50g)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
Przyprawy do ciasta (łącznie 1,5 łyżeczki): szczypta bazylii, oregano lub ziół prowansalskich
Z powyższych składników otrzymamy dwie pizze o średnicy około 40 cm, lub jedną na całą dużą blachę, ciut bardziej puchatą.
Składniki na farsz:
50 dag sera żółtego mozzarella
20 dag sera wędzonego
20 dag plasterków szynki szwarcwaldzkiej
50 dag pieczarek
2 duże cebule
mieszanka przypraw do potraw włoskich
Przygotowanie.
Do miski wrzucić rozdrobnione drożdże, wlać letniej wody i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie, dodać przesianą mąkę, oliwę, sól, cukier i ewentualnie przyprawy – wyrabiać ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba można dosypywać trochę mąki, tak aby ciasto nie lepiło się do dłoni. Ciasto przełożyć do dużej miski, którą wcześniej wewnątrz posmarowaliśmy oliwą i odłożyć w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. W tym czasie, przygotować składniki na wierzch oraz włączyć już piekarnik na 240 stopni i co ważne!: w środku także musi się już nagrzewać blacha na której będziemy piec pizzę.
Później, przygotować papier do pieczenia o wymiarach zbliżonych do blachy i przy pomocy dłoni dokładnie rozprowadzić po całej jego powierzchni łyżkę oliwy.
Na rozłożone ciasto w kolejności układamy: sos pomidorowy/ketchup, pieczarki z cebulą, szynkę pokrojoną w cienkie plasterki, ser.
Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągnąć i zsunąć papier z pizzą na blachę.
Pizzę piec w piekarniku rozgrzanym do 240st C (z termoobiegiem) około 8-10 minut lub bez termoobiegu w temp. 220st C przez 15-17 minut.
Smacznego
Najnowsze komentarze