Rumowe ciasto z truskawkami i kokosem.

      Składniki na spód: 

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

    Do nasączenia: 

  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
  • 8 łyżek RUMU
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody

    Składniki na krem: 

  • 200 gramów śmietanki 30 lub 36%
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru (wg własnych upodobań)

    Dodatkowo: 

  • kilkanaście truskawek
  • 2 galaretki o ulubionym smaku (u mnie smak pomarańczowego Frugo)

    Przygotowanie: 

    Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta naszykuj galaretkę: dwa opakowania galaretki rozpuść w 700 ml gorącej wody, odstaw do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki, pilnując, aby prawie stężała, ale była jeszcze na tyle płynna, żeby móc przelać ją na ciasto.

    Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Następnie, wciąż miksując, dodaj żółtka i wodę.

    Dodaj proszek do pieczenia i mąkę, zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników.

    Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj je z ciastem łyżką.

    Przelej ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz ok. 25 – 30 minut, aż z wierzchu będzie ładnie rumiane. Możesz też upewnić się patyczkiem czy w środku jest dobrze upieczone. Wyciągnij ciasto i odstaw do wystygnięcia.

    Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie zmiksuj krótko serek mascarpone w osobnej misce, dodaj do niego śmietanę i krótko wymieszaj lub zmiksuj.

    Połącz sok z cytryny oraz Rum z chłodną, przegotowaną wodą i nasącz dokładnie wystudzone ciasto.

    Na ciasto wyłóż krem mascarpone, następnie ułóż dowolnie truskawki, dociskając je lekko do kremu (ja układam przekrojone na połówki – owoce nie powinny wystawać znad wylanej na nie galaretki, więc nie mogą być za duże). Wylej na wierzch tężejącą galaretkę. Wstaw do lodówki do całkowitego jej stężenia.

IMG_3599

Inspiracja wg przepisu z cudownego bloga kulinarnego http://www.tysiacsmakow.eu/

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *