Chleb trzy zboża (mąka pszenna, żytnia, orkiszowa)

Składniki:

  • 1 kg mąki pełnoziarnistej Lubella 3 zboża
  • 2 czubate łyżeczki soli
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 700 ml wody
  • pestki dynie do posypania

Drożdże rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy na chwilkę. Wszystkie składniki: mąkę, sól, rozpuszczone drożdże łączymy i zagniatamy ciasto. Przykrywamy je mokrą ściereczką i zostawiamy na minimum 15 minut do wyrośnięcia.  Ciasto dzielimy na dwie porcje i wkładamy do wysmarowanych olejem blaszek. Odstawiamy na minimum 35 minut do wyrośnięcia, przykrywając mokrą ściereczką.Wyrośnięty chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 35-40 minut. Przed włożeniem do pieca posypujemy dynią lub innymi dowolnymi ziarnami.

Inspiracja do przepisu z opakowania mąki Lubella.

IMG_3607

IMG_3608

IMG_3609

 

StLTcyMDE0My1mb3RvLzQ4NjcuanBn

Możesz również polubić…

1 Odpowiedź

  1. Marzena pisze:

    Wspaniały chlebuś 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.