Pulled chicken. Wolnopieczony kurczak azjatycki.

Składniki (na 2 obiady, dla dwóch osób, lub jeden na 3-4 osoby)

Sos:

  • 4 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu Hoisin
  • 2 łyżki wina białego lub ryżowego (lub octu ryżowego)
  • 1 łyżka oleju smakowego (czosnkowy, arachidowy) lub zwykłego
  • 1 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Inne:

  • 2 podwójne filety z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • gruby szczypiorek do posypania
  • sezam do posypania
  • makaron wonton (lub ryż jaśminowy)

Potrzebny będzie jeden woreczek do pieczenia w piekarniku.

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do 100 stopni. Składniki sosu dokładnie wymieszaj. Kurczaka oczyść ze zbędnych skórek i tłuszczu, umyj, a następnie dokładnie osusz za pomocą papierowego ręcznika. Sos wlej do woreczka i przełóż do niego kurczaka, mocno zakręć lub zawiąż folię, ale tak żeby nie zostało w środku zbyt dużo powietrza. Potrząśnij woreczkiem, by sos dokładnie pokrył kurczaka. Ułóż pakunek na małej blaszce i wstaw do piekarnika na 4 godziny. Po tym czasie wyjmij i pozwól kurczakowi chwilę ostygnąć. W tym czasie rozpuść mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie. Rożek woreczka przetnij i przelej sos do rondelka, podgrzej razem z mąką, aż do zgęstnienia. Kurczaka wyjmij i niezbyt mocno porozrywaj wzdłuż włókien za pomocą dwóch widelców (stąd pulled chicken), przerzuć do gorącego sosu i lekko przemieszaj, żeby cały się w nim pokrył. Podawaj danie posypane grubo pociętym szczypiorkiem i uprażonym na suchej patelni sezamem. Serwuj z makaronem wonton lub ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym.

Smacznego!

IMG_3610

 

Oryginalny przepis znajduje się na cudownym blogu kulinarnym http://mojebistro.pl/

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *