Pulled chicken. Wolnopieczony kurczak azjatycki.
Składniki (na 2 obiady, dla dwóch osób, lub jeden na 3-4 osoby)
Sos:
- 4 łyżki słodkiego sosu chilli
- 5 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki ketchupu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki sosu Hoisin
- 2 łyżki wina białego lub ryżowego (lub octu ryżowego)
- 1 łyżka oleju smakowego (czosnkowy, arachidowy) lub zwykłego
- 1 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Inne:
- 2 podwójne filety z piersi kurczaka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki zimnej wody
- gruby szczypiorek do posypania
- sezam do posypania
- makaron wonton (lub ryż jaśminowy)
Potrzebny będzie jeden woreczek do pieczenia w piekarniku.
Przygotowanie
Piekarnik nagrzej do 100 stopni. Składniki sosu dokładnie wymieszaj. Kurczaka oczyść ze zbędnych skórek i tłuszczu, umyj, a następnie dokładnie osusz za pomocą papierowego ręcznika. Sos wlej do woreczka i przełóż do niego kurczaka, mocno zakręć lub zawiąż folię, ale tak żeby nie zostało w środku zbyt dużo powietrza. Potrząśnij woreczkiem, by sos dokładnie pokrył kurczaka. Ułóż pakunek na małej blaszce i wstaw do piekarnika na 4 godziny. Po tym czasie wyjmij i pozwól kurczakowi chwilę ostygnąć. W tym czasie rozpuść mąkę ziemniaczaną w zimnej wodzie. Rożek woreczka przetnij i przelej sos do rondelka, podgrzej razem z mąką, aż do zgęstnienia. Kurczaka wyjmij i niezbyt mocno porozrywaj wzdłuż włókien za pomocą dwóch widelców (stąd pulled chicken), przerzuć do gorącego sosu i lekko przemieszaj, żeby cały się w nim pokrył. Podawaj danie posypane grubo pociętym szczypiorkiem i uprażonym na suchej patelni sezamem. Serwuj z makaronem wonton lub ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym.
Smacznego!
Oryginalny przepis znajduje się na cudownym blogu kulinarnym http://mojebistro.pl/
Najnowsze komentarze