Czekoladowy torcik z mascarpone i truskawkami

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 135 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g kakao
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy, dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinamy na dwa krążki.

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 350 ml śmietany kremówki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • świeże truskawki

Składniki do nasączenia biszkoptu:

  • pół szklanki wody
  • sok z połówki cytryny
  • 6 łyżek rumu

WYKONANIE KOŃCOWE

Biszkopt po przecięciu na pół nasączamy wodą zmieszaną z cytryną i rumem. Na biszkopt kładziemy gęsto truskawki, przecięte na pół. Na truskawki wykładamy krem mascarpone i dociskamy kolejnym biszkoptem. Na wierzch smarujemy całe ciasto kremem mascarpone i dekorujemy dużą ilością truskawek.

KREM

Ubijamy kremówkę, po ubiciu dodajemy serek i cukier, mieszamy krótko tylko do połączenia składników.

FullSizeRender

Może Ci się również spodoba

4 komentarze

  1. Monica pisze:

    Z chęcią porwałabym jeden kawałek do kawki 🙂
    Pozdrawiam!

  2. Gosia pisze:

    A jak wykonać krem ? Wszystkie składniki razem miksować ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *