Czekoladowy torcik z mascarpone i truskawkami
Składniki na biszkopt kakaowy:
- 135 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 20 g kakao
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy, dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i przecinamy na dwa krążki.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 350 ml śmietany kremówki
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- świeże truskawki
Składniki do nasączenia biszkoptu:
- pół szklanki wody
- sok z połówki cytryny
- 6 łyżek rumu
WYKONANIE KOŃCOWE
Biszkopt po przecięciu na pół nasączamy wodą zmieszaną z cytryną i rumem. Na biszkopt kładziemy gęsto truskawki, przecięte na pół. Na truskawki wykładamy krem mascarpone i dociskamy kolejnym biszkoptem. Na wierzch smarujemy całe ciasto kremem mascarpone i dekorujemy dużą ilością truskawek.
KREM
Ubijamy kremówkę, po ubiciu dodajemy serek i cukier, mieszamy krótko tylko do połączenia składników.
Z chęcią porwałabym jeden kawałek do kawki 🙂
Pozdrawiam!
Dziękuję. Pozdrawiam serdecznie!
A jak wykonać krem ? Wszystkie składniki razem miksować ?
Ubijamy kremówkę, po ubiciu dodajemy serek i cukier, mieszamy krótko tylko do połączenia składników.