Drożdże rozmieszać z ciepłą wodą, dodać łyżkę mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać cukier, sól, wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko, rozmieszane jajka i wyrobić ciasto. Gdy jajka są już wmieszane w ciasto dodać rozpuszczone, gorące masło i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, lśniące i odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, lub do podwojenia objętości.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte, rozwałkować je blacie przykrytym papierem do pieczenia (papier znacząco ułatwia zwijanie rolady), na prostokąt. Rozprowadzić budyń na całej powierzchni i ułożyć plasterki truskawek. Zwinąć ciasto jak roladę, delikatnie spłaszczyć górę. Kroić na kawałki, układać na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Posmarować drożdżówki mlekiem i odstawić na 20 min, żeby się napuszyły. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 20 min.
Smacznego:)
Inspirację do przepisu zaczerpnęłam z cudownego bloga http://eksplozjasmaku.es/
Najnowsze komentarze