Kurczak Kung Pao

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 ząbek czosnku
  • Chili – do smaku
  • 2 średnie cebule
  • 1 marchewka
  • makaron chiński (ew. spaghetti lub tagliatelle)
  • odrobina oleju do smażenia
  • sezam

sos:

  • 6 łyżek sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki keczupu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 250 ml wody
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić , zahartować na sicie pod bieżącą zimną wodą, skropić olejem, wymieszać i odstawić.
  2. Składniki sosu połączyć w miseczce.
  3. Kurczaka pokroić w kostkę, skropić sosem sojowym. Dodać rozmącone jajko, wymieszać. Kurczaka oprószyć mąką ziemniaczaną, całość ponownie wymieszać.  Kurczaka smażyć ze wszystkich stron na oleju na złoto. W zależności od wielkości naszej patelni może się okazać, że lepiej smażyć partiami. Kawałki mięsa nie powinny się ze sobą stykać. Zdjąć z patelni.
  4. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek, chili w płatkach, do smaku – danie powinno być pikantne. Następnie dodajemy obraną, posiekaną grubo cebulę, obraną, pokrojoną w cienkie słupki marchewkę (lub pokrojoną obieraczką do warzyw). Chwilę smażymy, mieszając, aż cebula stanie się szklista. Następnie dodać ponownie kurczaka i wlać sos. Smażyć mieszając, aż sos zgęstnieje. Podawać po wymieszaniu z makaronem, posypać sezamem.

IMG_3668 IMG_3669 IMG_3670

Inspiracją do wykonania tego przepysznego dania był przepis z bloga http://passionfruit.blox.pl/

 

Może Ci się również spodoba

1 Odpowiedź

  1. Belia Kalchik pisze:

    Hello there! This article could not be written any better!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *