Bułki do burgerów, czy kebabów to najbardziej czasochłonna część tego dania, chyba, że się ktoś skusi na burgery pulled pork burger z mojego bloga i przygotuje pieczoną przez 8 godzin pulled pork 😉 W każdym razie pracy dużo przy nich nie ma, a wyrabianie, wyrastanie i pieczenie łącznie nie zajmie nam więcej niż dwie godziny. Obiecuję, że warto je zrobić.
Składniki:
- 600g mąki pszennej
- 250ml ciepłej wody
- 50g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 150g maślanki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko do posmarowania
- sezam
1. Do ciepłej wody dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, aż zaczyn się podniesie.
2. Do miski przekładamy mąkę, jogurt, sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
3. Wyrośnięte ciasto prosto z miski przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika i palcami rozciągamy i ugniatamy tak by przybrało kształt koła. Pozostawiamy do wyrośnięcia na czas kiedy piekarnik będzie się nagrzewał. Tuż przed włożeniem do piekarnika smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.
4. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 25-30 minut, do uzyskania złotego koloru. Po ostygnięciu kroimy na 4 części.
Inspirację do tego przepisu znalazłam na wspaniałym blogu kulinarnym http://szefowa-kuchni.blogspot.com/
Najnowsze komentarze