Bułki do burgerów

Bułki do burgerów, czy kebabów to najbardziej czasochłonna część tego dania, chyba, że się ktoś skusi na burgery pulled pork burger z mojego bloga i przygotuje pieczoną przez 8 godzin pulled pork 😉 W każdym razie pracy dużo przy nich nie ma, a wyrabianie, wyrastanie i pieczenie łącznie nie zajmie nam więcej niż dwie godziny. Obiecuję, że warto je zrobić.

Składniki:

  • 600g mąki pszennej
  • 250ml ciepłej wody
  • 50g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150g maślanki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko do posmarowania
  • sezam
1. Do ciepłej wody dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, aż zaczyn się podniesie.
2. Do miski przekładamy mąkę, jogurt, sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
3. Wyrośnięte ciasto prosto z miski przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika i palcami rozciągamy i ugniatamy tak by przybrało kształt koła. Pozostawiamy do wyrośnięcia na czas kiedy piekarnik będzie się nagrzewał. Tuż przed włożeniem do piekarnika smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.
4. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez około 25-30 minut, do uzyskania złotego koloru. Po ostygnięciu kroimy na 4 części.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inspirację do tego przepisu znalazłam na wspaniałym blogu kulinarnym http://szefowa-kuchni.blogspot.com/

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *