Puszyste ciasto z truskawkami

Jest to ciasto z tych, które robi się w momencie gdy goście przekraczają próg naszego domu a nie mamy ich czym poczęstować. Szybkie, łatwe w przygotowaniu, puszyste i bardzo smaczne.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 80ml mleka
  • 200g masła (82% tłuszczu mlecznego)
  • 5 jajek – osobno żółtka i białka
  • 150g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 16g domowej roboty cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • około 500g umytych i obranych truskawek
  • do podania cukier puder

Masło, mleko i cukier wanilinowy przekładamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając. Gdy masło całkowicie się rozpuści zdejmujemy ganek z ognia. Studzimy przez około 20-30 minut.

W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Partiami dodajemy cukier cały czas ubijając. Gdy piana będzie sztywna zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Dokładnie łączymy je z pianą. Dolewamy przygotowaną wcześniej masę maślaną (najlepiej małym strumieniem i na kilka razy). Mieszamy.

Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy w 3 partiach do masy jajecznej. Mieszamy bardzo delikatnie aż do połączenia składników (uważamy aby masa nie straciła puszystości).

Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką). Na wierzch układamy truskawki (najlepiej pokroić je wcześniej na ćwiartki). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 60 minut.

Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

 

Udostępniając wpisy wspierasz mojego bloga i doceniasz moją pracę. Dzięki!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Przepis zaczerpnęłam z cudownego bloga kulinarnego http://kulinarnapiniata.pl/

Może Ci się również spodoba

3 komentarze

  1. gin pisze:

    Mmm, wygląda cudownie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *