Pudding chałkowy
Słodkie zapiekanki z pieczywa, czyli Bread Puddings, zazwyczaj są kojarzone z Wielką Brytanią, jednakże potrawa ta jest popularna także w takich krajach, jak Argentyna, Kolumbia, Belgia, Kanada, Kuba, Francja, Niemcy, Irlandia, Malta, Meksyk, Niderlandy, Słowacja, Filipiny, Puerto Rico, Indie czy USA. I nic dziwnego, ponieważ ta smaczna propozycja śniadaniowa (lub podwieczorkowa) jest bardzo łatwa w przygotowaniu i dzięki niej nic się nie marnuje w kuchni, ponieważ możemy do niej wykorzystać pieczywo z poprzedniego dnia. Zapiekankę możemy podać z konfiturą, z prażonymi jabłkami, z jogurtem greckim bądź twarożkiem. Pyszna będzie również polana miodem czy syropem klonowym. Tym razem zjedliśmy bez dodatków.
- 1 chałka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 12%
- 2/3 szklanki mleka
- garść rodzynek
1. Chałkę kroimy w plastry, a następnie w niedużą kostkę.
2. Jajka mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną i mlekiem. Dodajemy pokrojoną chałkę i rodzynki. Dokładnie mieszamy, by wszystkie kawałki pieczywa wchłonęły masę jajeczną.
3. Całość układamy równą warstwą w płaskim naczyniu do zapiekania. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. C, ok. 15-25 minut, aż całość się zespoi, a wierzch będzie rumiany (ale nie spalony – pilnujemy). W końcowej fazie pieczenia możemy posypać zapiekankę niewielką ilością cukru i/lub ułożyć na niej płatki masła.
Podajemy od razu, na ciepło.
Inspiracja pochodzi ze strony http://passionfruit.blox.pl/
Calkiem fajny przepis na sniadanie 🙂 Stestuje na innym pieczywie (bo szkoda mi chałki 😛 a czesto zostaje jakies pieczywo niezjedzone) i dam znać czy sie nadaje
Czekam na wieści. Ja też mam ochotę spróbować na zwykłym pszennym chlebie 🙂
U mnie był z chałki, bo włożyłam ją do szafy i przypomniało mi się o nie j po trzech dniach… ale udałam, ze tak miało być 😉