Pudding chałkowy

Słodkie zapiekanki z pieczywa, czyli Bread Puddings, zazwyczaj są kojarzone z Wielką Brytanią, jednakże potrawa ta jest popularna także w takich krajach, jak Argentyna, Kolumbia, Belgia, Kanada, Kuba, Francja, Niemcy, Irlandia, Malta, Meksyk, Niderlandy, Słowacja, Filipiny, Puerto Rico, Indie czy USA. I nic dziwnego, ponieważ ta smaczna propozycja śniadaniowa (lub podwieczorkowa) jest bardzo łatwa w przygotowaniu i dzięki niej nic się nie marnuje w kuchni, ponieważ możemy do niej wykorzystać pieczywo z poprzedniego dnia. Zapiekankę możemy podać z konfiturą, z prażonymi jabłkami, z jogurtem greckim bądź twarożkiem. Pyszna będzie również polana miodem czy syropem klonowym. Tym razem zjedliśmy bez dodatków.

 

  • 1 chałka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 12%
  • 2/3 szklanki mleka
  • garść rodzynek

 

1. Chałkę kroimy w plastry, a następnie w niedużą kostkę.

2. Jajka mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną i mlekiem. Dodajemy pokrojoną chałkę i rodzynki. Dokładnie mieszamy, by wszystkie kawałki pieczywa wchłonęły masę jajeczną.

3. Całość układamy równą warstwą w płaskim naczyniu do zapiekania. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. C, ok. 15-25 minut, aż całość się zespoi, a wierzch będzie rumiany (ale nie spalony – pilnujemy). W końcowej fazie pieczenia możemy posypać zapiekankę niewielką ilością cukru i/lub ułożyć na niej płatki masła.

Podajemy od razu, na ciepło.

IMG_3726

Inspiracja pochodzi ze strony http://passionfruit.blox.pl/

Może Ci się również spodoba

3 komentarze

  1. Calkiem fajny przepis na sniadanie 🙂 Stestuje na innym pieczywie (bo szkoda mi chałki 😛 a czesto zostaje jakies pieczywo niezjedzone) i dam znać czy sie nadaje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *