Ciasto drożdżowe z truskawkami i serem – łatwe, szybkie i bez wyrabiania

Ciacho drożdżowe na szybko 🙂

Składniki na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do drożdży
  • szczypta soli
  • 3 całe jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 50g świeżych drożdży
  • 50g masła
  • 1 cukier wanilinowy

Masa serowa:

  • 500g sera twarogowego z wiaderka

Dodatkowo:

  • 500g świeżych truskawek

Kruszonka:

  • 50g masła
  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru

 

Do małej miseczki kruszymy drożdże i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Czekamy chwilę aż drożdże rozpuszczą się. W drugiej miseczce roztrzepujemy całe jajka, wlewamy ciepłe mleko, rozpuszczone drożdże i całość mieszamy.

W osobnej misce umieszczamy: mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy i wlewamy jajka z drożdżami i mlekiem, całość mieszamy łyżką. Pod koniec wlewamy ciepłe rozpuszczone masło i mieszamy chwilę do połączenia się składników. Uzyskamy klejącą „papkę”. Miskę z ciastem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki rozcieramy palcami tworząc kruszonkę i wkładamy do lodówki.

Truskawki myjemy i kroimy na pół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni.

30 minutach wykładamy ciasto do formy i łyżką równomiernie rozprowadzamy. Na ciasto wykładamy ser na całą powierzchnię, następnie truskawki lekko wciskając i całość posypujemy kruszonką.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Obserwować żeby ciasto nie spiekło się z góry a jedynie przyrumieniło.
Po upieczeniu uchylamy piekarnik i chwilę studzimy.

IMG_3693

Inspiracja pochodzi z http://zmiksowani.pl/przepis/920096

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *