Ciasto drożdżowe z truskawkami i serem – łatwe, szybkie i bez wyrabiania
Ciacho drożdżowe na szybko 🙂
Składniki na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do drożdży
- szczypta soli
- 3 całe jaja
- 1 szklanka mleka
- 50g świeżych drożdży
- 50g masła
- 1 cukier wanilinowy
Masa serowa:
- 500g sera twarogowego z wiaderka
Dodatkowo:
- 500g świeżych truskawek
Kruszonka:
- 50g masła
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
Do małej miseczki kruszymy drożdże i zasypujemy 2 łyżkami cukru. Czekamy chwilę aż drożdże rozpuszczą się. W drugiej miseczce roztrzepujemy całe jajka, wlewamy ciepłe mleko, rozpuszczone drożdże i całość mieszamy.
W osobnej misce umieszczamy: mąkę, sól, cukier, cukier wanilinowy i wlewamy jajka z drożdżami i mlekiem, całość mieszamy łyżką. Pod koniec wlewamy ciepłe rozpuszczone masło i mieszamy chwilę do połączenia się składników. Uzyskamy klejącą „papkę”. Miskę z ciastem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki rozcieramy palcami tworząc kruszonkę i wkładamy do lodówki.
Truskawki myjemy i kroimy na pół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni.
30 minutach wykładamy ciasto do formy i łyżką równomiernie rozprowadzamy. Na ciasto wykładamy ser na całą powierzchnię, następnie truskawki lekko wciskając i całość posypujemy kruszonką.
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Obserwować żeby ciasto nie spiekło się z góry a jedynie przyrumieniło.
Po upieczeniu uchylamy piekarnik i chwilę studzimy.
Inspiracja pochodzi z http://zmiksowani.pl/przepis/920096
Najnowsze komentarze