Idealny biszkopt czekoladowy
Biszkopt ten jest bardzo puszysty i bardzo smaczny, a co ciekawe, choć biszkopty nie są łatwymi ciastami, ten zawsze wychodzi. Biszkopt oczywiście jest bazą do różnych ciast.
Składniki na biszkopt kakaowy:
- 135 g mąki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 20 g kakao
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy, dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej,mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40-45 min.
Przepus na dobry biszkopt zawsze się przyda:)
Bardzo się cieszę, że tu jestem:-)! Many thanks and lookinf for more. Pozdrowienia!