Idealny biszkopt czekoladowy

Biszkopt ten jest bardzo puszysty i bardzo smaczny, a co ciekawe, choć biszkopty nie są łatwymi ciastami, ten zawsze wychodzi. Biszkopt oczywiście jest bazą do różnych ciast.

Składniki na biszkopt kakaowy:

  • 135 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g kakao
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy, dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej,mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40-45 min.

IMG_3751

Może Ci się również spodoba

2 komentarze

  1. Cukry Proste pisze:

    Przepus na dobry biszkopt zawsze się przyda:)

  2. Strony pisze:

    Bardzo się cieszę, że tu jestem:-)! Many thanks and lookinf for more. Pozdrowienia!

Pozostaw odpowiedź Cukry Proste Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *