Czekoladowo-truskawkowe LOVE. Czekoladowy torcik z truskawkami i mascarpone.

Lekki torcik codzienny 🙂 Nowa wersja czekoladowy torcik z mascarpone i truskawkami

Składniki na biszkopt czekoladowy:

  • 135 g mąki pszennej
  • 25 g skrobii kukurydzianej (zamiennik mąka ziemniaczana)
  • 20 g kakao
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy, dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej,mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Składniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru brązowego

Dodatkowo:

  • świeże truskawki

 

 

KREM

Ubijamy kremówkę, po ubiciu dodajemy serek i cukier, mieszamy krótko tylko do połączenia składników. Do kremu dodajemy pokrojone w dość duże kawałki truskawki. Po delikatnym wymieszaniu kładziemy na biszkopt. Wierzch biszkoptu dekorujemy tartą czekoladą. Wstawiamy do lodówki, o ile możemy sobie na to pozwolić, my nie daliśmy rady i zaraz po przygotowaniu zjedliśmy z kawką po sporym kawałku.

IMG_3761

Lubisz moje przepisy? Zostaw komentarz, lub polub mój profil na Facebook kochamczekolade na Facebook, będzie mi bardzo miło 🙂

IMG_3759

IMG_3755

IMG_3762

 

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *