Czekoladowo-truskawkowe LOVE. Czekoladowy torcik z truskawkami i mascarpone.
Lekki torcik codzienny 🙂 Nowa wersja czekoladowy torcik z mascarpone i truskawkami
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 135 g mąki pszennej
- 25 g skrobii kukurydzianej (zamiennik mąka ziemniaczana)
- 20 g kakao
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijamy, dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej,mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru brązowego
Dodatkowo:
- świeże truskawki
KREM
Ubijamy kremówkę, po ubiciu dodajemy serek i cukier, mieszamy krótko tylko do połączenia składników. Do kremu dodajemy pokrojone w dość duże kawałki truskawki. Po delikatnym wymieszaniu kładziemy na biszkopt. Wierzch biszkoptu dekorujemy tartą czekoladą. Wstawiamy do lodówki, o ile możemy sobie na to pozwolić, my nie daliśmy rady i zaraz po przygotowaniu zjedliśmy z kawką po sporym kawałku.
Lubisz moje przepisy? Zostaw komentarz, lub polub mój profil na Facebook kochamczekolade na Facebook, będzie mi bardzo miło 🙂
Najnowsze komentarze