Składniki:
- 250g borówki amerykańskiej (równie dobrze mogą być jagody)
- 150g masła
- 3 jajka
- 100g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100g jogurtu naturalnego
- 270g mąki pszennej
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jagody umyć ,odsączyć na sicie. Miękkie masło o temperaturze pokojowej, cukier, cukier waniliowy i aromat utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym całym jajku. Następnie dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników, po czym wrzucić odsączone borówki i delikatnie wymieszać. Formę keksową wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 45- 50min .
Podawałam z jogurtem greckim.
Będzie mi bardzo miło jak polubisz mój blog kulinarny na Facebook – kliknij –
kochamczekolade
Inspiracja pochodzi z bloga kulinarnego http://walijskiepichcenie.blogspot.com/ zmieniłam skład, dzięki czemu ciasto jest mniej słodkie.
Najnowsze komentarze