Letnia babka jogurtowa z borówkami

Składniki:

  • 250g  borówki amerykańskiej (równie dobrze mogą być jagody)
  • 150g masła
  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 270g mąki pszennej
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jagody umyć ,odsączyć na sicie. Miękkie masło o temperaturze pokojowej, cukier, cukier waniliowy i aromat utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym całym jajku. Następnie dodać jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać  do połączenia się składników, po czym wrzucić odsączone borówki i delikatnie wymieszać. Formę keksową wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do  180°C ok 45- 50min .
Podawałam z jogurtem greckim.
Będzie mi bardzo miło jak polubisz mój blog kulinarny na Facebook – kliknij – kochamczekolade
FullSizeRender
Inspiracja pochodzi z bloga kulinarnego http://walijskiepichcenie.blogspot.com/ zmieniłam skład, dzięki czemu ciasto jest mniej słodkie.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *