Marchewkowe LOVE

Bardzo puszyste o idealnej wilgotności. Pyszne nawet po kilku dniach, jest jak piernik im dłużej poleży tym lepsze. Idealne do kawy lub zimnego mleka.

Składniki na ciasto:

  • 300 gramów marchewki startej na najmniejszych oczkach tarki
  • 300 ml oleju
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Składniki na polewę:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany 36%

Wykonanie.

Mąkę, sodę, proszek, cynamon i sól wymieszać. W misie robota ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Powoli dodawać suchą mieszankę na zmianę z olejem. Kolejno dodać marchewkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.

Kiedy ciasto ostygnie posmarować czekoladą.

Polewa. W rondelku rozpuszczamy mało dolewamy śmietanę, nie gotujemy. Dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia.

fullsizkkkkkerender

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *