Marchewkowe LOVE
Bardzo puszyste o idealnej wilgotności. Pyszne nawet po kilku dniach, jest jak piernik im dłużej poleży tym lepsze. Idealne do kawy lub zimnego mleka.
Składniki na ciasto:
- 300 gramów marchewki startej na najmniejszych oczkach tarki
- 300 ml oleju
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Składniki na polewę:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany 36%
Wykonanie.
Mąkę, sodę, proszek, cynamon i sól wymieszać. W misie robota ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Powoli dodawać suchą mieszankę na zmianę z olejem. Kolejno dodać marchewkę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Kiedy ciasto ostygnie posmarować czekoladą.
Polewa. W rondelku rozpuszczamy mało dolewamy śmietanę, nie gotujemy. Dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia.
Najnowsze komentarze