Muffinki waniliowe z kremem orzechowym
Składniki:
140 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 paczka cukru wanilinowego
2 niepełne szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
12 niepełnych łyżek dowolnego kremu orzechowego
Przygotowanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie powoli wsypywać cukry. Kolejno dodawać po jednym jajku – bez pośpiechu, proszę.
Cały czas mieszając stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem.
Gotową masę przełożyć do foremek, do połowy wysokości. Na to chlapnąć po niepełnej łyżce kremu czekoladowego, a kolejno przykryć warstewką ciasta. Nie musi być to dokładne przykrycie.
Cały czas mieszając stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem.
Gotową masę przełożyć do foremek, do połowy wysokości. Na to chlapnąć po niepełnej łyżce kremu czekoladowego, a kolejno przykryć warstewką ciasta. Nie musi być to dokładne przykrycie.
Piec w temperaturze 160-170°C przez ok. 15-20 minut.
Chciałam je udekorować czekoladą, ale nie warto. Spróbujcie sami.
Może polubisz mnie na Facebook? https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK/ będzie mi bardzo miło. Dziękuję i życzę smacznego.
Akurat w tej trafiło się mniej nadzienia…
Najnowsze komentarze