Babka czekoladowo cynamonowa

Aromatyczna i wilgotna, przesiąknięta zapachem czekolady i cynamonu z dodatkiem rodzynek. Przy tym dziecinnie prosta w wykonaniu i tania. Naprawdę warto spróbować.

Składniki na standardową (do tortownicy) formę do babki z kominkiem.

  • 250 g masła (ewentualnie margaryny)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżeczki dżemu wiśniowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • opakowanie rodzynków

Foremkę smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C (grzałka góra-dół).

Białka ubijamy i odstawiamy na czas przygotowywania ciasta.

Masło z cukrem ucieramy dodając po 1 żółtku i po łyżce mąki wymieszanej z sodą i kakao oraz cynamonem. Następnie wlewamy mleko i dodajemy dżem ciągle miksując. Na koniec dodajemy rodzynki, kolejno ubite białka i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki.

Pieczemy około 45 minut.

IMG-4457

 

Inspiracją do przepisu był blog http://trzecitalerz.blogspot.com

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *