Pizza z chorizo
Składniki na ciasto:
- 25 dkg świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru, szczypta soli
- szklanka ciepłej wody
- 2,5 – 3 szklanki mąki
- 2 łyżki oleju
Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy połowę wody i 1/2 szklanki mąki.Kiedy rozczyn urośnie dodajemy resztę wody, szczyptę soli, stopniowo mąkę a na koniec olej. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia lub umieszczamy powyższe składniki i rozczyn w maszynie do chleba i włączamy na program „ciasto rosnące”
Składniki na sos:
- 2 łyżeczki dobrego przecieru pomidorowego
- 4 łyżeczki dobrej jakości ketchupu
- 6 łyżek wody
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra, przyprawa do pizzy, 2 łyżeczki cukru
Wymieszać, zostawić na czas rozrostu ciasta. Po rozwałkowaniu ciasta posmarować całe ciasto.
Składniki na farsz:
- pieczarki
- cebula
- papryka żółta i czerwona
- kukurydza z puszki
- chorizo
- ser tarty
- sól, pieprz, przyprawa do pizzy
Pieczarki usmażyć z cebulką, papryką. Wraz z resztą składników położyć na sosie. Posypać startym serem.
Piec w 220 stopniach około 12 minut.


Najnowsze komentarze