Pierogi leniwe

Proste, pyszne, niedzielne…

Składniki:
500g twarogu
3 jajka
sól
1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki ziemniaków, które zostały z obiadu, jeżeli nie masz pod ręką dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Ser utrzeć z żółtkami, kolejno z ziemniakami (mąką ziemniaczaną). Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy serowej. Na końcu dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto będzie lekko klejące. Jeśli będzie mocno się kleić dosypać jeszcze trochę mąki. Im mniej mąki tym lepiej. Ciasto przełożyć na blat posypany mąką, uformować wałek i lekko go spłaszczyć. Pokroić i gotować w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, wyciągnąć łyżką cedzakową.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *