Chrupiące gofry

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

2 szczypty soli

1/2 szklanki cukru

4 jajka, żółtka oddzielone od białek

1 3/4 szklanki wody

1/2 szklanki oleju

Przygotowanie



W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i jedną szczyptę soli.

W drugiej misce mieszamy cukier z żółtkami, wodą i olejem.

Obie masy łączymy i mieszamy ze sobą tak długo, aż znikną wszystkie grudki. Ręcznie mokre do suchych, w mikserze suche do mokrych 🙂

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Dodajemy do ciasta i delikatnie ale dokładnie mieszamy (koniecznie ręcznie, nie używaj miksera w tym etapie).

Odstawiamy na 10-15 minut, mieszamy delikatnie ponownie i smażymy w gofrownicy.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.