Piwne policzki
Składniki:
- ok 1 kg policzków wieprzowych
- 350ml piwa
- 2 czerwone cebula
- 1 duża cebula biała
- 3 marchewki
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki miodu
- olej do smażenia (tylko troszkę)
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Czosnek i cebule obieramy, drobno siekamy.
- Obraną marchewkę kroimy w plasterki.
- W garnku na oleju podsmażamy policzki, po chwili dodajemy pokrojone warzywa, po kilku minutach zalewamy piwem, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, miód, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godz. (aż mięso będzie wystarczająco miękkie).
- Gotowe policzki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, kaszą, surówkami.
- W razie potrzeby sos można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.
Inspiracją był przepis z bloga http://pokochajgotowanie.blogspot.com/

Najnowsze komentarze