Piwne policzki

Składniki:

  • ok 1 kg policzków wieprzowych
  • 350ml piwa
  • 2 czerwone cebula
  • 1 duża cebula biała
  • 3 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki miodu
  • olej do smażenia (tylko troszkę)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Czosnek i cebule obieramy, drobno siekamy.
  • Obraną marchewkę kroimy w plasterki.
  • W garnku na oleju podsmażamy policzki, po chwili dodajemy pokrojone warzywa, po kilku minutach zalewamy piwem, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, miód, przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godz. (aż mięso będzie wystarczająco miękkie).
  • Gotowe policzki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, kaszą, surówkami.
  • W razie potrzeby sos można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.

Inspiracją był przepis z bloga http://pokochajgotowanie.blogspot.com/

Piwne policzki

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.