Proziaki

Proziaki, chleb sodowy – placki mączne z dodatkiem „prozy” (sody oczyszczonej) pochodzące z Podkarpacia, znane też w innych częściach Polski.

Pyszne na śniadanko, szybko się je przygotowuje, chwilkę dłużej piecze.

Wyśmienicie smakują zarówno z miodem, dżemem, jak i z serem czy wędliną.

Składniki:

  • 1 szklanka czegoś kwaśnego kefiru, śmietany, jogurtu (ostatnio zrobiłam z resztek śmietany i jogurtu)
  • jajko
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • ok 500 g mąki pszennej

Przygotowanie:

Do większej miski przelać i połączyć kefir, dodać jajko, sól, sodę i cukier. Cały czas mieszając dodawać tyle mąki aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.

Ręką odrywać kawałki ciasta, uformować kulkę, a kolejno ją spłaszczyć na placek.

Proziaki smażyć na suchej patelni na bardzo niewielkim ogniu z każdej strony.

Proziaki

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.