Biszkopt z borówkami i galaretką

Praca nad tym bardzo prostym i przepysznym letnim ciastem składa się z dwóch części. Przeczytaj cały przepis przed rozpoczęciem pracy.

Z tego przepisu wyjdą dwie blachy ciacha 😀

Początkowo musimy upiec biszkopt. https://www.kochamczekolade.pl/2016/06/30/idealny-biszkopt-maslany/

Podczas pieczenia rozpuść 3 galaretki (u mnie truskawkowe) wg przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu wsadź do lodówki do wstępnego stężenia.

Składniki:

  • 5 średnich jajek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki skrobii kukurydzianej (zamiennik – mąka ziemniaczana)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek maślany lub inny dowolny

Wykonanie

Białka z cukrem mocno ubić, dodać żółtka, proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę przesiać i delikatnie wymieszać z masą. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 22 x 30. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20-25 minut.

Kolejne kroki:

Po wystudzeniu biszkoptu przecinamy go na pół. Ciasto nie może być za grube a przy jednej pracy mamy aż dwie blachy ciasta.

Składniki na krem (na dwa blaty biszkoptu):

  • 4 opakowanie mascarpone
  • 2 śmietany kremówki 30%
  • 6 łyżek cukru

Pozostałe składniki

  • dowolne owoce, u mnie borówki – około kilograma
  • galaretki owocowe – 3 opakowania
  • poncz: pół szklanki mocnej herbaty z 2 łyżeczkami cukru, plus ewentualnie alkohol – wódka około 4 – 5 łyżek

Końcowe wykonanie:

  • Przecięte blaty ciasta nasączamy mocno pączem, łyżką wylewamy na blaty, to nie ma być tylko kropienie ciasta – śmiało 🙂
  • Mascarpone wkładamy do miksera, na najniższych obrotach mieszamy sam serek, kolejno dolewając śmietanę i cukier. Nie męcz tego kremu, wystarczą dosłownie 3 minutki.
  • Na nasączone blaty wylewamy krem, na kremie układamy dowolne owoce (borówki, truskawki, brzoskwinie, albo mieszankę różnych owoców)
  • Zalewamy wszystko dość mocno ściętą galaretką – będzie się marzyć, ale nie martw się ona się ładni ułoży.
  • Wkładamy do lodówki na całą noc i staramy się nie wyjadać. Przy wcześniejszym krojeniu może się rozpadać bo krem i galaretka nie będą odpowiednio stężałe… o ile wytrzymacie 🙂
Biszkopt z borówkami i galaretką

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.