Ciasto z brzoskwiniami

Ciasto:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • brzoskwinie z puszki ok. 500 g

Lukier:

  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i mieszamy widelcem kilka minut. Bardzo ładnie się wszystko łączy i ciasto odchodzi od brzegów miski. Następnie wkładamy ciasto na formę (36×24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto kładziemy owoce.

Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą. Posypujemy wierzch ciasta i do pieca na 50 min / 180 stopni. 

Po upieczeniu, składniki lukru ucieramy i polewamy jeszcze ciepłe, ale nie gorące ciasto.

Ciasto z brzoskwiniami

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.