Drożdżówka na twarogu z powidłami

Składniki:

200 ml ciepłego mleka

1/3 kostki drożdży (ok.30 g )

1/3 kostki masła (ok. 70 g)

2 łyżki cukru

4 żółtka

1 całe jajko

3,5 szklanki mąki pszennej

250 g twarogu

duży słoik powideł

Lukier:

2 łyżki śmietany 18%

1 szklanka cukru pudru

łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Do ciepłego mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).

Rozpuszczamy masło i studzimy.


Do miksera wsypujemy mąkę i już ją mieszkamy, napowietrzając. Wlewamy wyrośnięte drożdże, dodajemy roztopione masło, jajko i żółtka oraz twaróg, mieszamy. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30-60 minut. Ja wstawiam do nagrzanego do 45 pieca.

Podrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, każdą wałkujemy na prostokąt. Na każdy prostokąt nakładamy usmażone powidła, zwijamy i nacinamy.

Sklejoną część ugniatamy palcem na płasko i nacinamy nożem, około centymetra.
Wszystkie 10 części układamy w dowolnej blaszce, może być nawet w tortownicy.

O co chodzi w zwijaniu? Tylko o to aby wszędzie były powidła a nie tylko po wierzchu.

Wstawiamy do piekarnika na 45 minut i pieczemy w 170

Po upieczeniu lukrujemy utartym cukrem pudrem ze śmietaną i sokiem z cytryny.

Drożdżówka na twarogu z powidłami

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.