Jabłecznik z galaretką i śmietaną bez pieczenia
Składniki:
- 5-6 szklanej musu jabłkowego (2 duże słoiki) lub 1,5 kg jabłek świeżych
- 2 galaretki wiśniowe (suche) lub inny smak (uwaga zabarwią nam jabłka)
- 1 kopiasta łyżeczka żelatyny (do jabłek) + 3 łyżeczki do śmietany
- cukier do smaku
- 2 opakowania herbatników (na 2 warstwy)
- 1/2 l. śmietany 30%
- 1/2 (albo trochę mniej) szklanki wrzącej wody
- 3-4 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cukru wanilinowego
- starta gorzka lub słodka czekolada
Dno blaszki wykładamy grubą folią aluminiową, lub korzystamy z jednorazowej tacki aluminiowej.
MASA JABŁKOWA : Jabłka obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, dusić pod przykryciem, do rozgotowanych jabłek dodać cukier, suche galaretki i łyżeczkę żelatyny, dokładnie wymieszać, przestudzić. Przestudzone jabłka wyłożyć na herbatniki, kolejno przykryć warstwą herbatników i schłodzić w lodówce.
Jeżeli mamy jabłka w słoiku. Włożyć do rondelka, dusić 3-5 minut, tylko do dość dobrego podgrzania. Do jabłek dodać cukier, suche galaretki i łyżeczkę żelatyny, dokładnie wymieszać, przestudzić. Przestudzone jabłka wyłożyć na herbatniki, kolejno przykryć warstwą herbatników i schłodzić w lodówce.
MASA ŚMIETANOWA : Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody, przestudzić do temperatury pokojowej! Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, przy końcu ubijania wlać rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę wyłożyć na herbatniki wyrównać i posypać startą czekoladą.
Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.
Może polubisz mnie na Facebook? https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK/ będzie mi bardzo miło. Dziękuję i życzę smacznego.
ale pysznie wygląda