Jabłecznik z galaretką i śmietaną bez pieczenia

Składniki:

  • 5-6 szklanej musu jabłkowego (2 duże słoiki) lub 1,5 kg jabłek świeżych
  • 2 galaretki wiśniowe (suche) lub inny smak (uwaga zabarwią nam jabłka)
  • 1 kopiasta łyżeczka żelatyny (do jabłek) + 3 łyżeczki do śmietany
  • cukier do smaku
  • 2 opakowania herbatników (na 2 warstwy)
  • 1/2 l. śmietany 30%
  • 1/2 (albo trochę mniej) szklanki wrzącej wody
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • starta gorzka lub słodka czekolada

Dno blaszki wykładamy grubą folią aluminiową, lub korzystamy z jednorazowej tacki aluminiowej.

MASA JABŁKOWA : Jabłka obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, dusić pod przykryciem, do rozgotowanych jabłek dodać cukier, suche galaretki i łyżeczkę żelatyny, dokładnie wymieszać, przestudzić. Przestudzone jabłka wyłożyć na herbatniki, kolejno przykryć warstwą herbatników i schłodzić w lodówce.

Jeżeli mamy jabłka w słoiku. Włożyć do rondelka, dusić 3-5 minut, tylko do dość dobrego podgrzania. Do jabłek dodać cukier, suche galaretki i łyżeczkę żelatyny, dokładnie wymieszać, przestudzić. Przestudzone jabłka wyłożyć na herbatniki, kolejno przykryć warstwą herbatników i schłodzić w lodówce.

MASA ŚMIETANOWA : Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody, przestudzić do temperatury pokojowej! Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, przy końcu ubijania wlać rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę wyłożyć na herbatniki wyrównać i posypać startą czekoladą.

Włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.

FullSizeRender

Może polubisz mnie na Facebook? https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK/ będzie mi bardzo miło. Dziękuję i życzę smacznego.

 

jnjnjj

Możesz również polubić…

1 Odpowiedź

  1. iza pisze:

    ale pysznie wygląda

Skomentuj iza Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.