Sernik Mercedes

Nazwałam go tak, bo jest to sernikowa klasyka gatunku. Pyszny, wilgotny, nie opada, bez udziwnień a jednak idealny. Sernik to ciasto z najwyższej półki. Ten kto mnie zna wie dlaczego ideał kojarzy mi się z Mercedesem. 😉

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki oleju
  •  1 szklanka cukru
  •  6 żółtek
  •  6 białek
  • 2 całe jaja
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 2 paczki herbatników

Sposób przygotowania:

Blachę, nie mniejszą niż 38 × 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.

Oddzielić białka od żółtek. Ubić na bardzo sztywno pianę z połową cukru. W drugim, dużym naczyniu ubić sześć żółtek i dwa całe jaja z resztą cukru, następnie na przemian dodawać ser, olej, mleko i budyń do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Na dnie przygotowanej blachy ułożyć herbatniki, przelać masę serową. Piec w nagrzanym piekarniku w 170 °  półtorej godziny. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.

Smacznego 🙂

Sernik bierze udział w akcji Szlachetna Paczka – dochód ze sprzedaży będzie przeznaczony na pomoc dla biednych rodzin.

resized_20161102_093654

 

resized_20161102_093745

 

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.