Sernik Mercedes
Nazwałam go tak, bo jest to sernikowa klasyka gatunku. Pyszny, wilgotny, nie opada, bez udziwnień a jednak idealny. Sernik to ciasto z najwyższej półki. Ten kto mnie zna wie dlaczego ideał kojarzy mi się z Mercedesem. 😉
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 6 żółtek
- 6 białek
- 2 całe jaja
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 2 paczki herbatników
Sposób przygotowania:
Blachę, nie mniejszą niż 38 × 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek. Ubić na bardzo sztywno pianę z połową cukru. W drugim, dużym naczyniu ubić sześć żółtek i dwa całe jaja z resztą cukru, następnie na przemian dodawać ser, olej, mleko i budyń do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Na dnie przygotowanej blachy ułożyć herbatniki, przelać masę serową. Piec w nagrzanym piekarniku w 170 ° półtorej godziny. Pozostawić w piekarniku do wystygnięcia.
Smacznego 🙂
Sernik bierze udział w akcji Szlachetna Paczka – dochód ze sprzedaży będzie przeznaczony na pomoc dla biednych rodzin.
Najnowsze komentarze