Wiewiórka
Wiewiórka – wcielenie pierwsze 🙂 Dla wielbicieli orzechów, i innych bakalii, bananów, czekolady. Wcieleń będzie więcej 🙂
Cisto należy do tych, za które zabieram się zaraz po powrocie z pracy, w międzyczasie przygotowywania obiadu dla rodziny. Czyli szybko, smacznie i przyjemnie.
- 200 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- 7 g przyprawy do piernika
- po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody (ewentualnie 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia)
- 100 g masła
- 200 g cukru trzcinowego (Mama dla Ciebie 125 g cukru trzcinowego i bez miodu)
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 3 bardzo dojrzałe banany
- po garści, dużej garści posiekanej grubo czekolady i orzechów włoskich
- 1 duże jabłko pokrojone w kostkę
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Keksówkę smarujemy masełkiem i wysypujemy bułką. W misce ucieramy masło z cukrem na puszysta masę. Dodajemy jajka i mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, przyprawy oraz proszek i sodę. Wszystko mieszamy lub miksujemy. Dodajemy rozgniecione banany a następnie orzechy i czekoladę. Mieszamy i łączymy z kawałkami jabłka. Przekładamy do blaszki.
Pieczemy ok 60 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło.
Smacznego życzy, Aga 🙂
Inspiracja z bloga kuchennewojowanie.blogspot.com
Dobry przykład oby tak dalej.