Wiewiórka

Wiewiórka – wcielenie pierwsze 🙂 Dla wielbicieli orzechów, i innych bakalii, bananów, czekolady. Wcieleń będzie więcej 🙂

Wiewiórka

Cisto należy do tych, za które zabieram się zaraz po powrocie z pracy, w międzyczasie przygotowywania obiadu dla rodziny. Czyli szybko, smacznie i przyjemnie.

  • 200 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 7 g przyprawy do piernika
  • po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody (ewentualnie 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia)
  • 100 g masła
  • 200 g cukru trzcinowego (Mama dla Ciebie 125 g cukru trzcinowego i bez miodu)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • po garści, dużej garści posiekanej grubo czekolady i orzechów włoskich
  • 1 duże jabłko pokrojone w kostkę

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Keksówkę smarujemy masełkiem i wysypujemy bułką. W misce ucieramy masło z cukrem na puszysta masę. Dodajemy jajka i mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, przyprawy oraz proszek i sodę. Wszystko mieszamy lub miksujemy. Dodajemy rozgniecione banany a następnie orzechy i czekoladę. Mieszamy i łączymy z kawałkami jabłka. Przekładamy do blaszki.
Pieczemy ok 60 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło.

Smacznego życzy, Aga 🙂

Inspiracja z bloga kuchennewojowanie.blogspot.com

 

Wiewiórka

Wiewiórka

Możesz również polubić…

1 Odpowiedź

  1. Dobry przykład oby tak dalej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.