Kapusta z grzybami
Święta nie mogą obejść się bez kapusty z grzybami. W tym przepisie królują pieczarki i dobra kiszona kapusta.
Składniki:
- 1 kg dobrej kapusty kiszonej z marchewką
- 1,5 kg pieczarek
- 3 duże cebule
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Kapustę wrzucamy do dużego garnka, wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu. W ty czasie obieramy pieczarki i cebulę, kroimy. Na patelni podgrzewamy olej z jedną łyżką masła. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę, cebulkę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Do delikatnie podsmażonej cebulki dodajemy pokrojone niezbyt drobno pieczarki. Nie spiekamy zbyt mocno.
Pieczarki dodajemy do kapusty. Kapustę z grzybami najlepiej jest podgotowywać kilka razy, a krótko, na małym ogniu. Przy końcowym podgrzewaniu dodajemy 2 łyżki masła.
1 Odpowiedź
[…] Thanks for the recipe go to Agnieszka! […]