Świąteczny pasztet Mamy

Pasztet mojej Mamy. Często gości na naszym stole, nie tylko w Święta.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 1 kg boczku
  • 0,5 kg łopatki
  • 0,3 kg wątroby
  • 1 kg marchwi
  • 1 seler
  • 2 pory
  • 1 pietruszka
  • 3 liście laurowe
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 5 główek cebuli
  • 5 kromek chleba
  • łyżka oleju

Mięso pokroić w kostkę, podpiec delikatnie, na małym ogniu. W tym czasie ugotować w garnku warzywa z liściem laurowym. Mięsko należy po podsmażeniu jeszcze trochę gotować na tej patelni, na której się smażyło, podlewając rosołem warzywnym. Po ugotowaniu warzyw i podsmażeniu mięsa mielimy wszystko razem 2 a najlepiej 3 razy maszynką do mięs. Dajemy mięsu chwilę odpocząć. W tym czasie chlebek kładziemy na patelni i podsmażamy, zdejmujemy z patelni i na oleju podsmażamy cebulkę. Do mięsa dodajemy 3 jajka, sól, pieprz, majeranek, chleb i cebulę. Dolewamy rosół, w którym były gotowane warzywa, aby mięso nie było suche. Przepuszczamy przez maszynkę.

Przygotowujemy kilka foremek keksowych nasmarowanych tłuszczem. Wlewamy masę. Na wierzch każdej foremki układamy plastry wędzonego boczku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, około 60 minut.

 

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.