Babka drożdżowa

Pyszna, prosta w przygotowaniu, puszysta i nie za słodka… jednym słowem idealna. Szczególnie na Wielkanoc.

Składniki na dużą babkę:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 40 g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła roztopionego
  • szczypta soli
  • szklanka bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa)
dodatkowo:
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki masła

Rodzynki na kilka minut zalać wrzątkiem, następnie odcedzić. Do połowy letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę cukru, jajka, żółtka i sól. Wlać resztę mleka i rozczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto.

Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Wyrabiać około 10 minut. Na końcu dodać rodzynki i skórkę.

Foremkę wysmarować łyżką masła i oprószyć mąką. Najładniej wygląda w foremce z kominem na babki, ja zrobiłam w dużej formie prostokątnej. Przełożyć ciasto, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub dłużej.

Kiedy ciasto wyrośnie wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30-40 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, żeby jej nie przesuszyć. Jeszcze gorącą babkę posmarować z wierzchu masłem. Kiedy przestygnie wyjąć na kratkę do pieczenia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przepis zaczerpnęłam ze świetnego bloga kulinarnego http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/ Dziękuję za przepis.

 

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.