Babka drożdżowa
Pyszna, prosta w przygotowaniu, puszysta i nie za słodka… jednym słowem idealna. Szczególnie na Wielkanoc.
Składniki na dużą babkę:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 40 g drożdży świeżych
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła roztopionego
- szczypta soli
- szklanka bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa)
- łyżka mąki
- 2 łyżki masła
Rodzynki na kilka minut zalać wrzątkiem, następnie odcedzić. Do połowy letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut, żeby drożdże ruszyły. Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę cukru, jajka, żółtka i sól. Wlać resztę mleka i rozczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto.
Po chwili wyrabiania wlewać powoli masło. Wyrabiać około 10 minut. Na końcu dodać rodzynki i skórkę.
Foremkę wysmarować łyżką masła i oprószyć mąką. Najładniej wygląda w foremce z kominem na babki, ja zrobiłam w dużej formie prostokątnej. Przełożyć ciasto, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub dłużej.
Kiedy ciasto wyrośnie wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30-40 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, żeby jej nie przesuszyć. Jeszcze gorącą babkę posmarować z wierzchu masłem. Kiedy przestygnie wyjąć na kratkę do pieczenia.
Przepis zaczerpnęłam ze świetnego bloga kulinarnego http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/ Dziękuję za przepis.
Najnowsze komentarze