Amerykańskie placki – pancakes

Najlepsze pancakes amerykańskie pod słońcem. Przepis ściągnięty wysmakowane.pl.

Pancakes amerykańskie

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 280 ml mleka
  • 200 g zsiadłego mleka (ewentualnie kefir)
  • 75 g masła
  • odrobina masła klarowanego do smażenia – opcjonalnie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić (np. w mikrofali lub małym garnuszku) i ostudzić do temperatury pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sitko. Dodać cukier do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do osobnej, dużej miski do miksowania wbić jajko i dodać mleko, zsiadłe mleko i ostudzone masło. Zmiksować krótko na wysokich obrotach – tylko do połączenia się składników. Zmniejszyć obroty do minimum i wmieszać w trzech partiach składniki sypkie.
Bardzo mocno rozgrzać patelnię. Dno delikatnie natłuścić masłem (nie trzeba przy dobrej, nieprzywieralnej patelni). Nakładać po łyżce masy i smażyć krótko z obu stron do zarumienienia.
Podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie dziś z domowym dżemem truskawkowym.

IMG-4443

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.