Amerykańskie placki – pancakes
Najlepsze pancakes amerykańskie pod słońcem. Przepis ściągnięty wysmakowane.pl.
Pancakes amerykańskie
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 280 ml mleka
- 200 g zsiadłego mleka (ewentualnie kefir)
- 75 g masła
- odrobina masła klarowanego do smażenia – opcjonalnie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić (np. w mikrofali lub małym garnuszku) i ostudzić do temperatury pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez drobne sitko. Dodać cukier do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do osobnej, dużej miski do miksowania wbić jajko i dodać mleko, zsiadłe mleko i ostudzone masło. Zmiksować krótko na wysokich obrotach – tylko do połączenia się składników. Zmniejszyć obroty do minimum i wmieszać w trzech partiach składniki sypkie.
Bardzo mocno rozgrzać patelnię. Dno delikatnie natłuścić masłem (nie trzeba przy dobrej, nieprzywieralnej patelni). Nakładać po łyżce masy i smażyć krótko z obu stron do zarumienienia.
Podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie dziś z domowym dżemem truskawkowym.
Najnowsze komentarze